۸ قانون طلایی برای طراحی بهتر رابط کاربری
طراحان نیاز دارند هر روز مسائلی را حل کنند. یافتن راه حل مناسب نیاز به تحقیقات جامع و آزمایشات دقیق برنامه ریزی شده دارد. خیلی عالی میشد اگر می توانستیم روشی واحد و یا فرمولی مخفی را کشف کنیم که بتواند به صورت خودکار تمام مسائل مربوط به رابط کاربری را حل کند. اما خوب تاکنون چنین فرمولی را کشف نکرده ایم. با این حال نکات طلایی وجود دارد که می توانیم اغلب از آنها استفاده کنیم.
مجموعه ای از قوانین ساده و کارآمد وجود دارد که به ما در تصمیمگیری و قضاوت کمک میکنند. به آنها میتوان به عنوان مجموعه ای از قوانین کلی به عنوان بهترین تمرینات رابط کاربری نگاه کرد.
نکته : استفاده از این قوانین مکان و زمان خاص خود را دارد و جایگزینی برای تست های قابلیت استفاده محسوب نمی شود. در حالی که ۱۰ قانون نیلسون برای طراحی رابط کاربری مشهورترین مجموعه قوانین است، اما آنها تنها مجموعه ای نیستند که ما میتوانیم به آنها رجوع کنیم بن شریدرمان نیز مجموعه ای از قوانین را ایجاد کرده است که با نام "۸ قانون طلایی رابط کاربری" شناخته می شود. در این نوشتار نگاهی به این قوانین خواهیم داشت.
۱. برای سازگاری و انسجام تلاش کنید
طراحی یک رابط کاربری منسجم به معنای استفاده از مجموعه ای از اقدامات و الگوهای طراحی یکسان برای شرایط مشابه است که شامل استفاده درست از رنگ ها، تاپیوگرافی، اصطلاحات و منوها در صفحه نمایش است. اما شما محدود به این ها نیستید. به خاطر داشته باشید که یک رابط کاربری منسجم به کاربرانتان اجازه می دهد اقدامات و اهداف خود را به آسان ترین شیوه ممکن انجام دهند.
۲. از میانبرها برای کاربران خود استفاده کنید
زمانی که از قوانین طلایی صحبت میکنید میانبرها یکی از مهم ترین این قوانین هستند و کاربران شما میتوانند از میانبرها بهرهمند شود، به خصوص اگر آنها نیاز داشته باشد هر بار وظایف تکراری را انجام دهند. کاربران حرفه ای می توانند از ویژگی های مفید زیر بهره ببرند :
- اختصارات
- کلیدهای عملکرد
- دستورات پنهان
- امکانات ماکرو
۳. فیدبک های مفید ارائه دهید
شما باید در هر مرحله از فرایندی که کاربر در آن قرار دارد به او در مورد اتفاقی که در حال روی دادن است آگاهی دهید. این فیدبک ها باید با معنی، مرتبط، واضح و متناسب باشند.
۴. فرآیندها را طوری طراحی کنید که ابتدا وسط و پایان آن ها مشخص باشد
وقتی یک وظیفه کامل می شود بهتر است فیدبکی از آن به کاربر داده شود تا کاربر احساس راحتی کند و همین طور گزینههای بعدی برای ادامه مشخص باشد. سعی کنید کاربرانتان را شگفتزده نکنید.
۵. مدیریت خطاها را در سادهترین حالت ارائه دهید
یک رابط کاربری خوب باید طوری طراحی شود که تا جای ممکن با خطا روبرو نشود. اما زمانی که خطایی روی می دهد، سیستم شما باید به ساده ترین حالت مشکل را به کاربر اطلاع دهد و راه حل خروج از آن را نیز به او نشان دهد. روشی ساده برای مدیریت خطاها شامل نمایش واضح پیغام خطا به همراه توضیحاتی است که برای حل آن ارائه داده شده است.
۶. اجازه دهید کاربرانتان به آسانی به اقدامات قبلی خود بازگردند
بهتر است چیزی شبیه به گزینه Undo برای تمامی حالات داشته باشید. زمانی که کاربران شما بدانند در هر مرحله فرصت برگشت به عقب و جبران خطای خود را دارند احساس بهتری خواهند داشت. این قانون میتواند بر روی هر عمل یا مجموعه ای از اعمال انجام شود.
۷. بگذارید کاربر خود محصول سیستم باشد
وقتی به کاربرانتان کنترل و آزادی بیشتری بدهید آنها قادر خواهند بود احساس کنند که خود مسئول سیستم هستند. از سوپرایز ها وقفه ها و یا هر چیزی که کاربر درخواستی برای آن نداده است پرهیز کنید کاربران باید آغازگر عملیات باشند نه پاسخ دهنده به آنها.
۸. بار حافظه کوتاه مدت را کاهش دهید
توجه ما محدود است و هر کاری که می توانیم باید انجام دهیم که کار کاربر را آسان تر کنیم. برای ما تشخیص اطلاعات ساده تر از به یاد آوردن آنهاست. اینجاست که می توانیم به یکی دیگر از قوانین نیلسون که میگوید "تشخیص فراتر از بیاد آوردن است" اشاره کنیم. اگر ما رابط کاربری را ساده و منسجم نگه داریم طوری که از الگوها استانداردها و کنوانسیون ها پیروی کند ما این قانون را رعایت کرده ایم.
برای مثال در یک محیط فروشگاهی می توان لیستی از محصولات مشاهده شده و یا خریداری شده را برای کاربران خود فراهم کنیم.